Na plenér Majstra Pavla príde 10 umelcov z troch krajín

06.08.2012 Levoča

Levoča, 6.augusta (TASR) – Desať profesionálnych i amatérskych umelcov tento rok privítajú na 12. ročníku medzinárodného výtvarného plenéru Majstra Pavla, ktorý sa začína 8.augusta v Levoči.
"Myšlienka vytvoriť priestor pre umelcov z krajín Višegrádskej štvorky v meste, v ktorom v minulosti pôsobil Majster Pavol, vznikla v roku 2001 v spolupráci s akademickým sochárom Tiborom Bártfayom," pripomína vznik podujatia riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Levoči (MsKS) Ingrid Kamenická.
Doplnila, že cieľom je zachovávať kultúrny odkaz Majstra Pavla pre ďalšie generácie a prezentovať jeho dielo, ktoré ovplyvnilo tvorbu mnohých umelcov.
Riaditeľka konštatovala, že od vzniku akcie v Levoči mohli v rámci plenéru sledovať prácu viac ako sto umelcov. Spresnila, že tento rok na desaťdňové podujatie príde deväť maliarov a jeden fotograf zo Slovenska, Českej republiky a Poľska.
"Téma plenéru je tradičná - genius loci Levoče. Inšpiráciou pre autorov budú teda ľudia, architektúra, príroda, ulice a atmosféra nášho mesta," vysvetľuje riaditeľka MsKS.
Výsledky práce účastníkov plenéru si verejnosť bude môcť prezrieť na výstave v priestoroch Mestského divadla na Námestí Majstra Pavla 17. augusta. Vernisáž výstavy sa začína o 18.30 h.
Riaditeľka pripomenula, že každý z účastníkov dve svoje práce, ktoré vzniknú na tomto podujatí daruje mestu Levoča. Tie potom poputujú po výstavách, stanú sa súčasťou zbierok, prípadne ich radnica využije ako dary pre významných hostí či ceny na kultúrne podujatia.
 

Vyberte región